De geschiedenis van het Amsterdam Light Festival

Christmas Canal Parade

Winterfest

Als Vincent Horbach in 2008 het uitbundige en razend populaire Winterfest in Florida bezoekt, komt hij op een lumineus idee. Zou het niet geweldig zijn om een evenement / festival in Amsterdam te doen laten verrijzen? Hij legt zijn plan bij thuiskomst voor aan Henk-Jan Buchel, die ook werkzaam is bij een rederij. Samen werken ze de plannen uit, benaderen collega rederijen en zoeken sponsoren. Ook de gemeente Amsterdam ziet de potentie van het initiatief, en ondersteunt dit nieuwe publieksevenement dat internationaal toerisme kan stimuleren in het rustige winterseizoen. Met een beperkt budget en veel goede wil van alle betrokken partijen gaat men aan de slag. Onder grote publieke belangstelling vaart op kerstavond 2009 de eerste kerst Canal Parade door de grachten. Een nieuwe traditie is geboren.

Amsterdam Light Festival geschiedenis

Winter Magic Amsterdam

Na deze succesvolle start kregen de initiatiefnemers Vincent Horbach en Henk-Jan Buchel de smaak te pakken. Ze realiseren zich ook dat er meer kracht nodig is om het evenement aanzienlijk te laten groeien. Daarom werd het bestuur in 2010 versterkt met Felix Guttmann, de Amsterdamse Ondernemer van het Jaar. Felix is diep ingebed in de scheepvaartwereld, evenals in de bestuurlijke en commerciële kringen van Amsterdam. De operationele organisatie wordt grotendeels ondergebracht door een gedelegeerde producent: Wim Droger uit Endemol. Een grotere organisatie betekent ook meer goede ideeën. Na de succesvolle pilot groeide de kerstoptocht in 2010 uit tot een evenement van drie weken. Verschillende activiteiten vonden plaats onder de naam Winter Magic Amsterdam. De magisch verlichte Magere Brug werd het icoon van Winter Magic Amsterdam. Het hoogtepunt van het evenement was de bootparade door de grachten.

Amsterdam Light festival

Amsterdam Light Festival

Founding fathers Vincent, Henk-Jan en Felix hebben gezien dat hun organisatie snel een overkoepelende stichting is geworden die tal van evenementen coördineert, evenals marketing, PR en sponsoring. Winter Magic Amsterdam blijkt een succesvolle formule te zijn, maar de naam dekt de lading niet volledig. Omdat het evenement veel breder is geworden dan een kerstoptocht op de Amsterdamse grachten, was een naamswijziging nodig geworden. Met licht Kunstwerken, de Boulevard of Light en spectaculaire lichtprojecties op gebouwen, ligt de nadruk meer en meer op kunst en cultuur. Om het evenement de allure te geven waar de organisatie van droomt, wordt besloten de editie van 2011 over te slaan en alle aandacht op 2012 te richten. De naam van het evenement wordt uiteindelijk veranderd in Amsterdam Light Festival. De rest is geschiedenis.

Lichtkunstwerk Janet Echelman gedurende 1 ste editie Amsterdam Light Festival

Founding Fathers en initiatiefnemers

Vincent Horbach Rederij Prinsengracht

Vincent Horbach Rederij Prinsengracht

Henk Jan Buchel: Amsterdam Boat Center

Henk Jan Buchel: Amsterdam Boat Center

Felix Guttmann Voorzitter Amsterdam Light Festival

Felix Guttmann Voorzitter Amsterdam Light Festival

Hierboven staat de ontstaansgeschiedenis van het Amsterdam Light Festival kort samengevat. Heeft u interesse in de gehele geschiedenis dan kunt op de volgende pagina het gehele verhaal lezen.

Meer geschiedenis Amsterdam Light Festival:

Amsterdam Boat Center

Amsterdam by Night

Raddison

Amsterdam City Tours