Tips voor het huren van een Salonboot in Amsterdam

21 tips voor een geslaagde boottocht met een Salonboot in Amsterdam. 

Amsterdam Salonboot huren

Je gaat beginnen met het plannen van een boottocht met een Salonboot in Amsterdam

Je hebt er zin in. Een leuke boottocht met een Salonboot met vrienden, familie of collega’s in Amsterdam. Maar er zijn natuurlijk altijd een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je een boot gaat huren. Want je wil natuurlijk de leukste boot, met de bij jou passende sfeer tegen een geschikte prijs. Er zijn een heleboel aanbieders in Amsterdam en soms is het moeilijk om je juiste salonboot te vinden. Bijvoorbeeld: weet je wel zeker dat je een Salonboot wil huren? Zijn er geen andere boten die veel geschikter zijn. Hierbij 21 gratis tips die je meer inzicht

Met dit artikel proberen wij je meer inzicht te geven voor het plannen van een boottocht met een Salonboot in Amsterdam.

Hou dus deze tips goed in gedachten wanneer je gaat beginnen met het plannen van een boottocht op een Salonboot.

Tip nummer 1: Denk goed na waarom je een boottocht in Amsterdam wil doen.

Wat is de reden van je boottocht met een salonboot? Wat wil je uiteindelijk bereiken? Is het omdat je je collega’s wil bedanken? Heb je een bepaalde sfeer voor ogen? Is het een activiteit of en intiem etentje? Een bruiloft? Communiceer dit duidelijk met de rederij zodat hij je kan helpen je doel te verwezenlijken.

Tip nummer 2: Wees op tijd met het huren van een boot

In Amsterdam zijn er dagen dat het erg druk kan zijn op de grachten. Daarom is het belangrijk dat je vroeg van te voren boekt zodat je wat meer ruimte hebt in de keuze van de salonboten. Zeker in de weekenden maar ook de donderdag- en vrijdag zijn populaire dagen. Zeker als het om Koningsdag, Gay-pride of Amsterdam Light Festival gaat, kun je niet te vroeg boeken.

Tip nummer 3: Is een Salonboot de juiste keuze? Zijn er andere mogelijkheden?

De ene Salonboot is meer geschikt dan de andere. Naast prijs is natuurlijk het aantal personen ook heel erg belangrijk. En wil je zelf varen? Daar zijn mogelijkheden voor maar meestal voor alleen een klein aantal passagiers.  Zie ook weer tip nummer 1: de sfeer  en uitstraling van de salonboot is eigenlijk het allerbelangrijkste. Een intieme sfeer is niet direct in een klassieke rondvaartboot terug te vinden. En vraag je zelf ook af of je tijdens een boottocht op een open of een gesloten salonboot wil zitten. Zeker gezien de weersomstandigheden. Er zijn Salonboten te huur die zowel open (zoals een sloep) dan wel gesloten rond kunnen varen. Deze Salonboten hebben solide constructies in tegenstelling tot veel sloepen die claimen overdekt te varen en waar je eigenlijk onder een soort tentzeiltje zit. En in en salonboot varen waarin je geheel of gedeeltelijk buiten kunt zitten in het zonnetje is natuurlijk helemaal fantastisch. “Best of both worlds” en geheel afgedekt tegen enig weer risico! Kijk maar eens op salonboot huren Amsterdam

Tip nummer 4: Huur direct bij de rederij. Niet bij een tussenpersoon!

Zeer belangrijk punt: Er zijn veel tussenbureau ‘s in Amsterdam die van alles en nog wat aanbieden. Van borrelvaartjes tot allerlei activiteiten.  Ook sommige websites verhuren salonboten waarvan zij niet de eigenaar zijn. Dit leidt meestal tot communicatieverlies omdat er niet direct gecommuniceerd word met de eigenaar van de boot die uiteindelijk de uitvoering van de boottocht in handen heeft.  Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Een aanspreekpunt is veel gemakkelijker in allerlei opzichten. Check van tevoren met wat voor organisatie u te maken heeft. Vraag specifiek of ze zelf salonboten in bezit hebben. Ook de algemene voorwaarden komen hier om de hoek kijken ( zie tip nummer 17) omdat je huurt bij de tussenpersoon. Zijn die wel op elkaar afgestemd? Dus huur direct bij een rederij!

 Tip nummer 5: Wil je een open of een gesloten Salonboot huren?

Het weer in Amsterdam kan zeer wisselvallig zijn. Je wilt toch niet dat je een open boot gehuurd hebt en plots de weersomstandigheden veranderen. Dan ben je met een Salonboot altijd aan het goede adres. Want, een Salonboot heeft altijd een vast dak. Sommige hebben een houten opbouw die niet verwijderd kan worden. Sommige hebben ook een opbouw waar geheel open mee gevaren kan worden. Die zijn in no-time open dan wel in no-time gesloten en zo ben je in ieder geval verzekerd dat je op jou wens in elke weer, snel open of gesloten jij je boottocht kan vervolgen. Bovendien hebben alle Salonboten een verwarming.

Tip nummer 6: Informeer naar de faciliteiten van de boot

Zeer belangrijk. Naast de al eerder genoemde verwarming en de mogelijkheid de salonboot op dan wel dicht te kunnen varen zijn er nog een aantal andere zaken die voor jou belangrijk kunnen zijn.

 • Is er een toilet aan boord?
 • Is e reen microfoon?
 • Kan iedereen zitten?
 • Is er genoeg tafelruimte?
 • Kan er een rolstoel aan boord?
 • Kan er aan boord gerookt worden?

Zo zijn er nog meer maar vraag beslist naar de zaken die voor jou van belang zijn. Ook zeer belangrijk in combinatie van Tip nummer 3: 

Tip nummer 7: Bepaal met hoeveel mensen je wil varen.

Het aantal mensen bepaald grotendeels ook de keuze voor de salonboot. Over het algemeen is het zo dat de prijs van een grotere salonboot hoger ligt dan een prijs voor een kleinere boot. Bovendien kan het zijn dat de sfeer wat minder word als de ruimte te groot is. Hoeft niet maar kan wel.

Tip nummer 8:  Bekijk je gasten en zie of de boot wel geschikt is.

De ene Salonboot is de andere niet. De ene heeft een hoge instap. De andere weer een lagere. Heb je een gezelschap dat slecht ter been is of heb je ouderen mensen dan vraag aan de rederij naar de voorzieningen die specifiek voor hun van belang zijn. Ook de op- en afstaplocatie word dan ook belangrijk.

Tip nummer 9:  Bedenk hoe lang je wil varen.

De meeste salonboten in Amsterdam zijn te huur vanaf 1,5 uur. Hangt ook van het type vaart af. Met een zittend diner kan het langer duren dan een borrelvaart. Het belangrijkste is dat je gasten willen genieten. Het is altijd een balans tussen “te kort” en “te lang”. Overigens is het meestal te kort. Maar je kunt ook van te voren vragen of er na de vaart een andere boeking staat. Dan kan je atijd vragen om de boottocht te verlengen

 Tip nummer 10: Denk goed na over je op- en afstapplaats.

Er zijn vele opstaplocaties in Amsterdam. En ook daarbuiten. Bekijk goed waar je gasten vandaan komen. Parkeren in de oude binnenstad wordt steeds moeilijker en kan bovendien een dure aangelegenheid zijn. Bovendien loop je het risico dat vanwege de drukte of stremmingen of parkeer onmogelijkheden je gasten te laat gaan komen. Zonde van je vaart en levert ook stress op. Kom je als groep met een bus dat kan het nog lastiger worden. Soms is het handiger dat mensen met de trein komen. Die rijden meestal op tijd en die hebben het voordeel dat je na een leuke vaart geen rekening hoeft te houden met het gebruik van de auto. Er zijn ook goede parkeervoorzieningen buiten het centrum. Overleg met de eigenaar of de rederij wat voor jou het beste van toepassing is. Hou er rekening mee dat sommige rederijen voor- en terugvaarkosten in rekening brengen als de op- en afstapplaats zich buiten het centrum bevindt.

Tip nummer 11: Hou het budget in de gaten en vraag een vrijblijvende offerte aan.

De ene persoon besteed iets meer geld aan zijn boottocht dan de andere. Dat betekend niet dat je geen geslaagd vaartochtje met een salonboot kunt maken. Een budget geeft je kaders. Maar bepaal van te vore wat belangrijk voor je is. Je kunt ook met op andere manieren waarde toevoegen aan de boottocht. Kijk naar de persoonlijke elementen, de manier en sfeer waarop de dat kunt realiseren. Zeker in samenwerking met de rederij.

Tip nummer 12: Huur geen “te grote” boot

In een te grote salonboot kan de sfeer al snel verloren gaan. Niemand wil een intiem feestje in en grote balzaal. Maar soms heb je een wat grotere ruimte nodig. Bij voorbeeld bij en presentatie of een voordracht. Vraag naar de mogelijkheden en leg uit wat je precies wil doen.

Tip nummer 13: Zorg voor flexibiliteit in je boeking.

Het kan soms zo zijn dat het uiteindelijk aantal gasten afwijkt van het aantal van de planning. Zorg ervoor dat je dit bespreekt met de rederij. Soms komen er meer en soms komen er minder gasten. Dat heeft consequenties voor bijvoorbeeld de catering maar ook voor de prijs. Bespreek met de rederij / eigenaar van de salonboot hoe je hier mee om gaat.

Tip nummer 14: Stuur een “save the date” naar je gasten

Zorg ervoor dat je gasten op tijd een “save the date” ontvangen. Zodat ze in ieder geval op tijd de kans hebben om de datum en tijd af te blokken in hun agenda. Ongeveer 4 tot zes weken voor de boottocht kan je ze dan een officiële uitnodiging sturen met alle details waar de opstapplaats van de salonboot is.

Tip nummer 15: Geef je gasten duidelijk informatie.

Niet iedereen is bekend in Amsterdam. Parkeren kan een lastige situatie zijn. Verkeershinder ook. Zorg ervoor dat het voor iedereen duidelijk is hoe laat en waar ze moeten zijn. Het komt soms voor dat enige gasten vertraging hebben om wat voor reden dan ook. Zonde vaan de geboekte boottocht. Overleg met de schipper of je ze niet op een later tijdstip kunt oppikken op een nader te bespreken locatie. Dan kan iedereen toch vol op genieten van de boottocht.

Tip nummer 16: Vraag aan de eigenaar of reder om advies of ondersteuning

De meeste reders en eigenaren van  een salonboot kunnen je verder helpen met het invullen van de boottocht. Vraag naar tips en advies.

Tip nummer 17: Vraag na of er een arrangement is.

Sommige rederijen hebben allemaal verschillende prijscomponenten.

Over het algemeen zijn de prijzen op de volgende manier opgebouwd.

 • Voor- en terugvaarkosten.
 • Huurprijs per uur van de salonboot.
 • Prijs van de drankjes op nacalculatie.
 • Prijs van de hapjes.
 • Eventueel een hostess.
 • Inclusief en exclusief de btw.

 

En zo zijn er meerdere componenten. Het maakt het soms onoverzichtelijk en verwarrend en dan weet je uiteindelijk niet wat de kosten gaan worden. Sommige rederijen hebben ook arrangementen. Meestal komen die neer op een prijs per persoon. Een all-inclusive prijs dus. Dat maakt het makkelijker en weet je precies waar je aan toe bent

Tip nummer 18: Vraag naar de algemene voorwaarden

Als je een boeking doet, gelden meestal de algemene voorwaarden. Ook wel de “kleine lettertjes genoemd. Deze zijn natuurlijk opgesteld door de rederij.

In deze algemene voorwaarden staan meestal:

 • De voorwaarden van betalen.
 • Aanbiedingen en offertes
 • Overmacht en ontbindende voorwaarden
 • Gedragsregels
 • Annuleringen en vertragingen
 • Omgang met klachten
 • Ontbinding en wijziging overeenkomst.

Let er de boeking op of er algemene voorwaarden van toepassing zin en welke dat zijn. Lees ze (globaal) door of vraag de rederij /eigenaar van de salonboot naar de belangrijkste bepalingen. Een van de beter tips!

Tip nummer 19: Maak een checklist met de eigenaar van de boot

Heb je alles besproken dan is verstandig om samen met de eigenaar alles vast te leggen. Dat is niet alleen de factuur. Het is meer dan dat. Maak een checklist en een tijdsplanning zodat beide partijen en medewerkers weten wat er afgesproken is. De meeste rederijen hebben hier standaardformulieren voor zodat alle betrokkenen op de hoogte zijn. Ook voor aan boord van de salonboot want ook de schipper en hostessen dienen op de hoogte te zijn van de gemaakte afspraken.

Tip nummer 20: Vraag wie de schipper is! Zeer belangrijk want hij draagt in grote mate bij aan de sfeer.

Van alle tips wellicht de beste. Meestal zal de eigenaar (als die niet zelf vaart) of de reder van de salonboot het telefoonnummer van de schipper verstrekken. Dat is handig, bijvoorbeeld in geval van vertragingen, of als je tot ontdekking komt dat je spullen hebt laten liggen aan boord direct na de vaart.

Maar er is nog een belangrijke zaak. De schipper is het aanspreekpunt aan boord. De uitvoerder met alles met wat je met de rederij van de salonboot hebt besproken. Hij kan de sfeer zetten. Middels muziek, middels een introductie, middels uitleg over de stad, maar is ook degene, dat als de situatie daarom vraagt, ter plekke aanpassingen kan maken in de boottocht. Een schipper op een salonboot onderscheid zich zeker van schippers op klassieke rondvaartboten. In de basis is hij naast schipper ook de gastheer. Informeer dan ook goed naar welke schipper u krijgt.

Tip nummer 21: Evalueer het boottochtje.

Natuurlijk. Bekijk achteraf of alles gelopen is zoals afgesproken. Dat is belangrijk voor de eigenaar van de salonboot maar zeker ook voor jou.

 

Salonboot Amsterdam wil graag hierbij alle medewerkers, schippers en reders bedanken voor hun input en bijdrage aan dit artikel en wensen alle gasten in de toekomst een sfeervolle en memorabele boottocht toe in Amsterdam

De rederijen die wij van harte kunnen aanbevelen zijn:

 

We hebben natuurlijk nog veel meer tips. Maar dit zijn de belangrijkste. Ga jij ook een boottocht maken met een Salonboot in Amsterdam? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten! Delen op sociale media wordt gewaardeerd J

Bronnen:

https://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/rechten-bij-aankoop/consumentenrecht/algemene-voorwaarden