Elektrische BBQ – Tips en weetjes

BBQ ORGANISEREN MET EEN ELEKTRISCHE BBQ? TIPS VOOR DE ULTIEME ELEKTRISCHE BBQ CHEF

Een gezellige barbecue om een warme dag af te sluiten? Heerlijk! Van een zwoele avond genieten terwijl de spiesjes op de barbecue liggen. Maar niet iedereen mag zomaar op open vuur barbecueën. Op veel plekken in Nederland is open vuur verboden. Natuurlijk in de zomer in de natuur vanwege bosbranden maar er zijn ook andere plekken waar open vuur verboden is. Bijvoorbeeld in afgesloten ruimtes waar gevaarlijke stoffen zich bevinden of bijvoorbeeld op passagiersschepen. Maar ook in dichtbevolkte gebieden kan rook overlast kan bezorgen. In Amsterdam is bijvoorbeeld het al verboden om in de parken te barbecuen omdat het veel rookoverlast oplevert.

Het alternatief is barbecuën op stroom. Op de elektrische bbq!  En als het even kan met groene stroom. Wat is het verschil tussen electrisch barbecueën en buiten gourmetten? En hoe zit het met de authentieke barbecuesmaak?

Wij zijn specialist in het gebruik van een elektrische BBQ op de BBQ BOOT AMSTERDAM. Als rondvaartbedrijf in Amsterdam mag onze salonboot bij wet niet meer met open vuur met passagiers varen. Dat mag geen enkel passagiersschip meer! Deze wet is al vijf  jaar van toepassing. De afgelopen 5  jaar hebben wij dus al veel ervaring opgedaan met een elektrisch barbecue op de grachten van Amsterdam. Op schepen tot wel 40 personen. En die kennis en ervaring willen wij graag met jullie delen.

BBQ tips van Rederij Prinsengracht op elektrische BBQ

Voordelen van een elektrische BBQ

Een elektrische barbecue is een uitstekende optie als je met z’n tweeën bent, een appartement met balkon hebt, je niet mag mag barbecueën met open vuur of daar waar rookoverlast kan ontstaan.  Een elektrische barbecue is daarnaast direct gebruiksklaar. Je hoeft niet eerst een half uur te wachten tot de BBQ de juiste temperatuur heeft bereikt. Het is schoon. Het is zeer veilig vanwege het niet hoeven gebruiken van explosieve vloeistoffen en voordelig in gebruik. Geen vieze handen van houtskool en geen gedoe met gasflessen. De temperatuur is met een knop in te stellen, dus gerechten worden gecontroleerd bereid. Daarnaast brengt het geen verkoolde stukken met zich mee. Ook is een elektrische barbecue nog eens milieuvriendelijk, omdat er geen luchtvervuilende stoffen vrijkomen. Geen zorgen over de buren: elektrisch barbecueën levert amper overlast. Bovendien, met slecht weer, is deze ook binnenshuis te gebruiken  aangezien deze BBQ weinig rook geeft. En het ook nog voordelig: Je betaalt alleen de (groene) stroom. Daarmee is het ook meteen de goedkoopste manier van barbecueën.

Elektrische BBQ is een relatief nieuw fenomeen.

De Elektrische BBQ is pas relatief kort op de markt. Waar komt overigens het woord “Barbecue” vandaan? In de 17e eeuw waren rond de Caribische eilanden Franse en Engelse boekaniers actief. Ze namen van inheemse piraten de techniek over om vlees, vooral van varkens, langzaam te roosteren om het langer houdbaar te maken. Vermoedelijk is ook het woord, dat via het Spaanse“barbacoa”in het Engels terechtkwam, van Indiaanse afkomst: bijvoorbeeld bij de Taino-indianen betekent barabicu‘het heilige vuurbed‘.

Op hoofdlijnen onderscheiden we de volgende soorten Barbecues:

  1. De Houtskoolbarbecue
  2. De Gasbarbecue
  3. Elektrische barbecue
  4. Pelletbarbecue

Er zijn dus verschillende soorten barbecues. Waar voorheen meetsal op hout of op kolen gebarbecued werd, vind er nu, na gas, een nieuwe revolutie plaats van elektrisch barbecueën. Dat vraagt ook een ommekeer in het denken en bereiden van gerechten op dergelijk BBQ.

Waar moet je bij een elektrische BBQ bij aanschaf op letten?

  1. Kijk naar het Wattage. Alles draait om vermogen. Met een hoger vermogen van 2200 Watt kun je al binnen vijf minuten beginnen met barbecueën op de juiste temperatuur.
  2. Kies een barbecue die is voorzien van een deksel zodat je ook de indirecte grillmethode kunt gebruiken.
  3. Zorg voor een stevig onderstel voor jouw barbecue en let erop dat het grillrooster in de vaatwasser past.
  4. Koop ook eens een zakje rookhout. Door een handjevol brokken of snippers rookhout vochtig te maken, in te pakken in aluminiumfolie, dit pakketje iets open te laten of te voorzien van gaatjes en aan de zijkant op de barbecue te zetten tijdens het grillen, krijgen de gerechten alsnog de extra lekkere rooksmaak die vaak zo gewaardeerd wordt met barbecueën op briketten of houtskool.
Een lekkere BBQ op een boot in de grachten van Amsterdam

Elektrisch barbecuen is gezond

Met deze BBQ zijn er meerdere BBQ technieken mogelijk. Je kunt er mee direct grillen of indirect. Bij directe barbecue ligt het voedsel direct boven de warmtebron. Bij indirecte barbecue wordt het voedsel in de barbecue niet boven maar buiten de directe stralingswarmte van de hittebron geplaatst. Als het deksel op het geheel wordt geplaatst, ontstaat een afgesloten geheel waarbij het voedsel door de indirecte hitte van de hittebron als in een convectieoven gegaard wordt.

Door de indirecte barbecuetechniek wordt er veel gezonder gebarbecued, voedsel zal minder snel aanbranden. Bovendien komen er geen aanmaakstoffen zoals spiritus en aanmaakblokjes aan te pas die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Houtskool en briketten kunnen namelijk naar benzine ruiken. Dit is natuurlijk geen fijne geur die in jouw stukken vlees trekt.

Erg belangrijk is ook om je voedsel vooraf in te smeren met olie. De olie (en ook een marinade) beschermt het voedsel tegen aanbranden, wat er opnieuw voor zorgt dat de barbecue een stuk gezonder wordt.

Een viertal leuke BBQ-weetjes:

  • 20 tot 30 graden vinden Nederlanders de beste temperatuur om te barbecueën;
  • De meeste Nederlanders steken de BBQ 5 tot 10 keer per jaar aan;
  • Een satéstokje is het populairste gerecht onder barbecuers;
  • Een barbecue-liefhebber betaalt gemiddeld €125,- voor de aanschaf van een elektrische BBQ;

Dat barbecueën populair is onder Nederlanders, dat is wel bekend. Maar toch vinden de meesten het een behoorlijk klusje om een BBQ te organiseren. Wij geven je daarom graag een aantal BBQ tips! Want als je een elektrische BBQ gaat organiseren voor familie, vrienden of collega’s, dan wil je dat dit wel een geslaagde BBQ wordt voor iedereen. We hebben onze tips verdeeld in de volgende categorieën:

  • Vooraf en de voorbereiding: De onmisbare hulpmiddelen, en de veiligheid
  • Tijdens: De beste technieken, de lekkerste gerechten, en bijpassende drankjes
  • Na afloop: Het bewaren van gerechten en het schoonmaken van de elektrische BBQ
  • Extra: Tips van de echte BBQ goeroes

Veel leesplezier en hopelijk helpen onze tips om van jou een ultieme elektrische BBQ chef te maken!

VOORBEREIDING VAN DE ELEKTRISCHE BBQ: MET DEZE 4 TIPS BEN JIJ KLAAR VOOR  JOU BBQ FEESTJE

Voordat je begint met de BBQ, geven we je graag wat tips over welke type BBQ geschikt is, welke hulpmiddelen onmisbaar zijn, en hoe je ervoor zorgt dat je veilig de BBQ aansteekt. Ga goed voorbereid van start!

 

TIP 1: KIES EEN ELEKTRISCHE BBQ DIE BIJ JOUW WENSEN PAST

Bedenk van te voren goed waar je de BBQ voor gaat gebruiken en ook hoe vaak. Bij aanschaf kun je je goed laten adviseren. Een kwaliteits barbecue is iets duurder in aankoop, maar je krijgt er veel voor terug. “Koop de elektrische barbecue die je je kunt veroorloven, zolang er maar een deksel op zit. Zonder deksel ben je namelijk aan het grillen”. Door de deksel van de barbecue ontstaat er warme luchtcirculatie binnenin de barbecue, dat zorgt er voor dat het vlees beter gaart.”

TIP 2: VEILIGHEID STAAT OP NUMMER 1 BIJ BARBECUEËN!

Zoek op YouTube naar ‘barbecue fail’, en je vindt de meest grappig, onhandige, maar ook ernstige ongelukken. En dat moet je natuurlijk voorkomen! Veiligheid staat tijdens het barbecueën voorop. Gebruik bijvoorbeeld twee tangen, een om rauwe producten op de barbecue te leggen en een om producten mee om te draaien, verklein je de kans op eventuele salmonellabesmetting. Verder moet je er voor zorgen dat jouw barbecue op een stevige ondergrond staat, zo voorkom je dat de barbecue onverhoopt omvalt. Om ongelukken snel op te lossen is het niet verstandig om een emmer water bij de hand te hebben. Gebruik een poederblusser en trek eerste stekker eruit.

TIP 3: BEN JE EEN BEGINNENDE GRILLER? PAS DEZE TECHNIEK TOE!

Barbecueën lijkt een makkie. Je legt vlees op de BBQ, draait het om, en klaar. Oh nee! Zo makkelijk is het niet. Het is ook heel anders dan koken met pannen. Er komt meer bij kijken. Een basistechniek die handig kan zijn is het gebruik van twee zones ook wel de 50/50 methode genoemd: Er is dan een hete zone en een koude zone op de barbecue. Deze koude zone is bedoeld als veilige zone. Dus als het vlees iets te hard gaat leg je het in de koude zone zodat je meer controle hebt over de garing van jouw product.

TIP 4: KEN JE DE VERSCHILLENDE MANIEREN VAN GARING?

Je hebt ‘direct’ grillen. Dat is geschikt voor producten met een lagere garingstijd zoals worstjes en hamburgers. Maar je kunt ook ‘indirect’ grillen. Dat is beter bij grotere stukken vlees en gevogelte. Hiermee voorkom je dat de buitenkant van jouw stuk vlees verbrandt terwijl het binnenin nog rauw is.

TIJDENS DE BBQ: MET DEZE TIPS KAN HET NIET MISGAAN

Je gasten zijn aanwezig en zitten aan een lekker drankje in de zon. Iedereen begint al een beetje honger te krijgen. Dus het grillen kan beginnen! Maar waar moet je op letten tijdens het barbecueën? Hoe serveer jij de lekkerste BBQ gerechten? Lees snel onderstaande tips.

TIP 5: WAARSCHIJNLIJK WEL BEKEND, MAAR SMEER HET ROOSTER GOED IN

Deze tip weet iedereen waarschijnlijk wel. Maar toch erg belangrijk om nogmaals te benoemen! Smeer het rooster van je barbecue vooraf goed in met een olie. Op deze manier plakt het vlees niet aan de grill. Joost van Wijk van GrillnSmoke zegt hierover: “Het is belangrijk om neutrale olie te gebruiken bijvoorbeeld zonnebloemolie of soya. Gebruik geen olijfolie voor de roosters van jouw barbecue, want dat gaat stinken en geeft veel rook af, dit komt door de lagere verbrandingsgraad van olijfolie”.

TIP 6: DE TEMPERATUUR VAN JOUW BARBECUE IS ESSENTIEEL

Zorg dat je de temperatuur van de barbecue in de gaten kunt houden. Soms zit er een thermometer in de barbecue. Maar als dit niet het geval is kun je een bluetooth thermometer aanschaffen om alsnog jouw producten op de juiste temperatuur te garen.

TIP 7: BEREID EENS WAT ANDERS!

De gewone barbecue producten, zoals de hamburger, de sate en het worstje, zijn bij iedereen wel bekend. Maar ken je ook picanha? Picanha is een groot braadstuk wat je verdeelt onder de eters. Je grilt dus één type vlees.

Jan Faber van Beef & Steak(https://www.beefensteak.nl/) zegt over de picanha: “De bereiding van picanha is goed te doen, ook als je geen barbecue expert bent. Met een temperatuur van 160 graden is het na een uur klaar”. Het bereiden van een picanha duurt dus langer dan voorgegaard vlees, maar is het wachten meer dan waard. Serveer tot slot de picanha met een lekkere Argentijnse Chimichurri saus in plaats van de standaard barbecue sauzen.

TIP 8: STEAK IS EENVOUDIG TE BEREIDEN

Het maakt niet zo veel uit op wat voor barbecue je jouw steaks gaart. Zolang je maar goed let op de temperatuur. De smaakbeleving van steak op de barbecue is veel mooier dan in de pan. Denk ook eens aan de vinkenlap (ook bekend als bavette of flank steak). Dit stuk vlees valt onder het vergeten vlees maar is zeker de moeite waard voor op de barbecue.

TIP 9: VIS ROKEN OP DE BARBECUE? TUURLIJK!

De meeste barbecuers bereiden alleen vlees op de BBQ. Maar gerookte vis is ook erg lekker van de barbecue. Maar het vraagt wel een andere werkwijze dan vlees. Het advies is om een cederhouten BBQ-plank te gebruiken om je vis op te leggen. De vis gaart dan mooier en gelijkmatiger en plakt niet vast aan je rooster. Om te voorkomen dat de eiwitten uit je vis lekken tijdens de bereiding, kun je de temperatuur van je barbecue verlagen tot 100 graden.

TIP 10: SCHEID VLEES EN VIS

Om te voorkomen dat de producten elkaars smaken overnemen moet je vlees en vis wel scheiden op de barbecue. Je kunt het rooster neutraliseren met citroensap maar dat blijft toch een beetje knoeien. Als je vlees en vis tegelijk gaat grillen kun je het beste een siliconenmatje gebruiken voor de vis. Op deze manier blijft de vis intact en komt het vlees niet in aanraking met de vis.

TIP 11: EXPERIMENTEER! BIJVOORBEELD MET FINGERFOOD

“Durf te experimenteren met kleinere stukken kwaliteitsvlees. Je hebt dan de gelegenheid om meer kennis te maken met verschillende producten,” vindt Ton Pouw, BBQ Specialist,  bij de keurslager “De ambachtelijke slager kan ook op maat adviseren in geschikte stukken vlees waar je misschien nog nooit van heb gehoord.”

TIP 12: WAT IS HET BESTE BIJGERECHT VOOR OP DE BARBECUE?

Een stokbrood is onmisbaar tijdens de barbecue. Maar denk ook eens aan een gepofte aardappel. Het is zeker het proberen waard en de gepofte aardappel is simpel te bereiden. Je kunt ook variëren met de verschillende vullingen voor in de aardappel, bijvoorbeeld: kruidenboter, roomkaas en tzatziki of andere sauzen. Er zijn veel verschillende recepten voor gepofte aardappelen te vinden, waaronder dit recept.

TIP 13: EEN HEERLIJK SPECIAAL BIERTJE TIJDENS HET BARBECUEËN

De trend voor 2018 is bier en barbecue! Met de unieke bieren van lokale brouwerijen kun je smaken combineren. Bij een vet stuk vlees passen mooie tripel en dubbel bieren. Serveer het bier in een wijnglas voor extra grandeur en drink tussendoor een glas water. Want tijdens de barbecue moet je je niet verkijken op het alcoholpercentage van jouw drankjes. Wij vroegen Brouwerij ‘t IJ om aanbevelingen voor bij de barbecue: “Bij een barbecue is het lekker om een verfrissend witbier te drinken, uit ons assortiment is de IJwit erg lekker op warme dagen. Verder is het blonde bier Flink geschikt om tijdens de barbecue te drinken.”

TIP 14: BBQ OP EEN BOOT, EEN KEER IETS ANDERS DAN DE TUIN OF BALKON

Verreweg de meeste Nederlanders barbecueën in hun tuin of op hun balkon. Maar er zijn ook andere unieke plekken om een BBQ te organiseren. Neem bijvoorbeeld de BBQ boot in Amsterdam  of de specialisten, de BBQ Boot van Rederij Prinsengracht   en Rock That Boat Terwijl jullie door een schipper gevaren worden door het historische centrum van Amsterdam, wordt door een privé kok de heerlijkste BBQ gerechten gemaakt aan boord. Alles wordt totaal verzorgd, en je hoeft niets af te ruimen naderhand. Perfect voor een onbezorgd dagje uit met jouw gezelschap.

TIPS OM NOG LANGER NA TE GENIETEN NA AFLOOP VAN JE BBQ

Wacht niet tot de volgende dag met het schoonmaken van je barbecue. Etensresten en vet zijn uitgehard en komen nauwelijks meer van het rooster los.

TIP 15: GOOI DE GERECHTEN DIE ‘OVER’ ZIJN NIET WEG

Hoe vaak komt het niet voor dat je eigenlijk veel te veel lekkers hebt gekocht. Zonde om alles weg te gooien! Over het bewaren van vlees zeggen experts het volgende: “Als het vlees al is bereid kun je het bewaren in de koelkast in een schaal afgedekt met aluminiumfolie. Als het vlees nog rauw is kun je dit het beste bereiden en dan alsnog afdekken en in de koelkast. Je kunt het vlees beter weggooien als het lang in de zon heeft gelegen”.

TIP 16: WACHT NIET TE LANG MET DE ELEKTRISCHE BARBECUE SCHOONMAKEN

Schoonmaken is niet het leukste klusje, maar wel zeer belangrijk voor de kwaliteit van jouw producten en de levensduur van jouw houtskool/gasbarbecue. Wacht daarom niet te lang met schoonmaken. De etensresten en de vetten zijn na verloop van tijd uitgehard en komen nauwelijks meer los van het rooster. Je kunt de barbecue het beste reinigen met een hittebestendige schoonmaakborstel als het rooster warm is. Dus als je begint met barbecueën of als je net klaar bent. Vergeet ook niet de behuizing van jouw barbecue schoon te maken!

TIP 17: GEBRUIK EEN BESCHERMHOES EN ZET DE ELEKTRISCHE BBQ BESCHERMD ONDER EEN OVERKAPPING

Doorgaans bewaar je jouw barbecue buiten of in de schuur, soms wel maanden ongebruikt. BBQ-producent Weber adviseert dan ook om de barbecue te bewaren onder een speciale barbecue beschermhoes. Zo gaat jouw elektrische barbecue langer mee. Deze hoezen beschermen tegen weer en wind en zijn op maat gemaakt voor jouw model barbecue. Zeker om dat het een elektrische BBQ is ie het ook aan bevolen om het hem binnen te laten staan in je schuur of garage.

EXTRA: TIPS VAN DE ABSOLUTE BBQ GOEROES

Tot slot willen we jullie nog een paar tips geven van de absolute BBQ goeroes van Nederland.

EXTRA TIP 1: ALS JE GAAT ROKEN oOP EEN ELEKTRISCHE BBQ, KIES DAN GESCHIKT HOUT

Jeroen Hazebroek zegt over de keuze in het hout het volgende: “Beschouw het hout wat je gebruikt als extra specerij . Zoals eerder aangeven kun je in een elektrische BBQ hout in aluminiumfolie doen om extra smaak te geven bij het elektrisch barbecuen. De smaak van kersenhout en eikenhout zijn zeker van invloed op de smaak van jouw vlees. Daarnaast moet je, voordat je gaat beginnen met roken, nagaan welke houtsoort het beste bij type vlees past.” Jeroen kiest bijvoorbeeld bij rundvlees voor eikenhout, maar adviseert dat je vooral je eigen smaak moet volgen.

EXTRA TIP 2: NEEM DE TIJD VOOR DE BARBECUE

“Als je om zes uur wilt eten, bereid je dan goed voor. Ook al heb je de BBQ op stroom eigelijk meteen al op temperatuur. Gun jezelf daarom de tijd en heb geduld,” aldus barbecue expert Wim’s Kip “De manier van garen heeft ook invloed op hoeveel tijd je nodig hebt. Ga je direct of indirect garen? Het is een groot verschil in tijd: twee á drie uur of acht uur of misschien nog langer: “low and slow” barbecueën.”

EXTRA TIP 3: STEEK DE BARBECUE EEN VEILIGE MANIER AAN

Peter Bootsma van LetzQ: “Sommige mensen steken hun hout aan met vluchtige stoffen zoals spiritus of aanmaakgel, dit is erg gevaarlijk en heel ongezond. Bij een electrische BBQ is dit helemaal niet nodig en dus veel gezonder!

Bonus tip: Tevens zegt Peter dat je het beste kunt investeren in mooie kwaliteitsproducten. Dat vlees heeft geen sterke marinades en allerlei kruidenmixen nodig, het is al smaakvol van zichzelf.

EXTRA TIP 4: HAAL JE VLEES OP TIJD UIT DE KOELING!

Dennis Noppen (https://www.grillnsmoke.nl) voegt deze tip toe: “als je in de middag toch naar de koeling loopt om je 1e biertje te pakken, haal dan gelijk even je vlees er uit   Zo kan het vlees alvast een beetje op temperatuur komen.

We bedanken de experts die hebben bijgedragen aan dit heerlijke artikel. Daar krijg je toch direct honger van! Veel succes met het organiseren van een BBQ, en helpen onze tips daar goed bij.

EEN PROFESSIONELE BBQ LATENORGANISEREN?

Doe dat dan met een partner die garant staat voor het lekkerste vlees, de mooiste vis en kraakverse groenten: bijvoorbeeld  Grill’nSmoke BBQ Catering. Je bent al op de juiste pagina beland: vraag hier een offerte aan.