TIJDENS DE BBQ: MET DEZE TIPS KAN HET NIET MISGAAN
Je gasten zijn aanwezig en zitten aan een lekker drankje in de zon. Iedereen begint al een beetje honger te krijgen. Dus het grillen kan beginnen! Maar waar moet je op letten tijdens het barbecueën? Hoe serveer jij de lekkerste BBQ gerechten? Lees snel onderstaande tips.
TIP 5: WAARSCHIJNLIJK WEL BEKEND, MAAR SMEER HET ROOSTER GOED IN
Deze tip weet iedereen waarschijnlijk wel. Maar toch erg belangrijk om nogmaals te benoemen! Smeer het rooster van je barbecue vooraf goed in met een olie. Op deze manier plakt het vlees niet aan de grill. Joost van Wijk van GrillnSmoke zegt hierover: “Het is belangrijk om neutrale olie te gebruiken bijvoorbeeld zonnebloemolie of soya. Gebruik geen olijfolie voor de roosters van jouw barbecue, want dat gaat stinken en geeft veel rook af, dit komt door de lagere verbrandingsgraad van olijfolie”.
TIP 6: DE TEMPERATUUR VAN JOUW BARBECUE IS ESSENTIEEL
Zorg dat je de temperatuur van de barbecue in de gaten kunt houden. Soms zit er een thermometer in de barbecue. Maar als dit niet het geval is kun je een bluetooth thermometer aanschaffen om alsnog jouw producten op de juiste temperatuur te garen.
TIP 7: BEREID EENS WAT ANDERS!
De gewone barbecue producten, zoals de hamburger, de sate en het worstje, zijn bij iedereen wel bekend. Maar ken je ook picanha? Picanha is een groot braadstuk wat je verdeelt onder de eters. Je grilt dus één type vlees.
Jan Faber van Beef & Steak(https://www.beefensteak.nl/) zegt over de picanha: “De bereiding van picanha is goed te doen, ook als je geen barbecue expert bent. Met een temperatuur van 160 graden is het na een uur klaar”. Het bereiden van een picanha duurt dus langer dan voorgegaard vlees, maar is het wachten meer dan waard. Serveer tot slot de picanha met een lekkere Argentijnse Chimichurri saus in plaats van de standaard barbecue sauzen.
TIP 8: STEAK IS EENVOUDIG TE BEREIDEN
Het maakt niet zo veel uit op wat voor barbecue je jouw steaks gaart. Zolang je maar goed let op de temperatuur. De smaakbeleving van steak op de barbecue is veel mooier dan in de pan. Denk ook eens aan de vinkenlap (ook bekend als bavette of flank steak). Dit stuk vlees valt onder het vergeten vlees maar is zeker de moeite waard voor op de barbecue.
TIP 9: VIS ROKEN OP DE BARBECUE? TUURLIJK!
De meeste barbecuers bereiden alleen vlees op de BBQ. Maar gerookte vis is ook erg lekker van de barbecue. Maar het vraagt wel een andere werkwijze dan vlees. Het advies is om een cederhouten BBQ-plank te gebruiken om je vis op te leggen. De vis gaart dan mooier en gelijkmatiger en plakt niet vast aan je rooster. Om te voorkomen dat de eiwitten uit je vis lekken tijdens de bereiding, kun je de temperatuur van je barbecue verlagen tot 100 graden.
TIP 10: SCHEID VLEES EN VIS
Om te voorkomen dat de producten elkaars smaken overnemen moet je vlees en vis wel scheiden op de barbecue. Je kunt het rooster neutraliseren met citroensap maar dat blijft toch een beetje knoeien. Als je vlees en vis tegelijk gaat grillen kun je het beste een siliconenmatje gebruiken voor de vis. Op deze manier blijft de vis intact en komt het vlees niet in aanraking met de vis.
TIP 11: EXPERIMENTEER! BIJVOORBEELD MET FINGERFOOD
“Durf te experimenteren met kleinere stukken kwaliteitsvlees. Je hebt dan de gelegenheid om meer kennis te maken met verschillende producten,” vindt Ton Pouw, BBQ Specialist, bij de keurslager “De ambachtelijke slager kan ook op maat adviseren in geschikte stukken vlees waar je misschien nog nooit van heb gehoord.”
TIP 12: WAT IS HET BESTE BIJGERECHT VOOR OP DE BARBECUE?
Een stokbrood is onmisbaar tijdens de barbecue. Maar denk ook eens aan een gepofte aardappel. Het is zeker het proberen waard en de gepofte aardappel is simpel te bereiden. Je kunt ook variëren met de verschillende vullingen voor in de aardappel, bijvoorbeeld: kruidenboter, roomkaas en tzatziki of andere sauzen. Er zijn veel verschillende recepten voor gepofte aardappelen te vinden, waaronder dit recept.
TIP 13: EEN HEERLIJK SPECIAAL BIERTJE TIJDENS HET BARBECUEËN
De trend voor 2018 is bier en barbecue! Met de unieke bieren van lokale brouwerijen kun je smaken combineren. Bij een vet stuk vlees passen mooie tripel en dubbel bieren. Serveer het bier in een wijnglas voor extra grandeur en drink tussendoor een glas water. Want tijdens de barbecue moet je je niet verkijken op het alcoholpercentage van jouw drankjes. Wij vroegen Brouwerij ‘t IJ om aanbevelingen voor bij de barbecue: “Bij een barbecue is het lekker om een verfrissend witbier te drinken, uit ons assortiment is de IJwit erg lekker op warme dagen. Verder is het blonde bier Flink geschikt om tijdens de barbecue te drinken.”
TIP 14: BBQ OP EEN BOOT, EEN KEER IETS ANDERS DAN DE TUIN OF BALKON
Verreweg de meeste Nederlanders barbecueën in hun tuin of op hun balkon. Maar er zijn ook andere unieke plekken om een BBQ te organiseren. Neem bijvoorbeeld de BBQ boot in Amsterdam of de specialisten, de BBQ Boot van Rederij Prinsengracht en Rock That Boat Terwijl jullie door een schipper gevaren worden door het historische centrum van Amsterdam, wordt door een privé kok de heerlijkste BBQ gerechten gemaakt aan boord. Alles wordt totaal verzorgd, en je hoeft niets af te ruimen naderhand. Perfect voor een onbezorgd dagje uit met jouw gezelschap.